top of page
Szerző képeYogArena

Bhakti-jóga és Krisna-völgy


Bhakti-jóga, avagy az Isten szeretet jógája. A jóga legmagasabb fokán már nem az ászanák és nem a légzőgyakorlatok játszák a fő szerepet, hanem az odaadó-szolgálat, amely az Isten szereteten alapszik.

Krisna-völgyben (Somogyvámos) az ott élők példáján keresztül győződhetünk meg a Bhakti-jóga működéséről.


Ez a csodálatos öko-közösség A.C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupád elképzelése és útmutatása alapján jött létre, jelenleg közel 150 főt és 25 intézményt foglal magában.


A közösség mindennapjai környezettudatosságban zajlik: a vízkészlet megóvása, a betegségmegelőzés, teljes foglalkoztatottság és nem utolsó sorban az ember nézeteinek átalakítása. Krisna-völgy területe folyamatos fejlesztés alatt áll.


A Tehénvédelmi központ, a Gosala ad otthont különféle fajtájú teheneknek és bikáknak. A tehenek adják a közösség számára a tejet, míg a bikák a fizikai munkában segítenek. Jelenleg ott található egy 550 m2-es akol, két ökör karám, egy szénatároló az eszközök tárolására és az újonnan elkészült járgányház. A járgányházat a Corpus-Astra és YogArena közös videójában mutatja be Anthardi das (ejtsd dász), Krisna-hívő szerzetes.


Sríla Prabhupád az Egyesült Államokban kezdte el a Krisna-tudat angol nyelvű terjesztését. Élete utolsó éveiben tizennégyszer utazta körbe a világot, előadásokat tartott, 60 kötetnyi angol nyelvű könyvet írt és száznál is több templomot alapított meg.


A Krisna-tudat tanításait az ősi védikus irodalom foglalja össze. Krisnát, mint az Istenség Legfelsőbb Személyiségét imádják, s céljuk az Isten iránti odaadás, szeretet kifejlesztése. Az önmegvalósítás tökéletes útjaként a "Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré" mantra éneklését ajánlják. Mindennapjaik a tisztaság, a kegyesség, az igazságosság és a lemondás jegyében telnek.


Az Istentiszteletek Krisna-völgy központi épületeként funkcionáló templomban zajlanak, a kora hajnali óráktól késő estig. Az egyik közös mantra-éneklésen (bhajana, ejtsd badzsana) mi is részt vettünk, tekintsd meg az erről készült videónkat!


Egy rövid interjú keretében pedig Vallabhi matajit kértem meg, hogy énekelje el nekünk a Tiszteletadó mantrákat, amelyeket minden Krisna-hívő naponta többször is zenget. Aki komolyabban elmerül a jóga gyakorlásában, ezeket a mantrákat az ászanázás előtt, és a relaxáció végén zengetünk el.


Krisna-völgybe minden évben személyesen is ellátogatunk jógatábor keretein belül. A 2024-es jógatáborunkra július 21-24-én kerül sor, ahová téged is szeretettel várunk. Ha érdekel a jógatábor és szívesen csatlakoznál vedd fel velünk a kapcsolatot! Tapasztald meg Krisna-völgy csodáit és töltődj fel a csakra-harmonizáló jógaórákon négy napon keresztül teljes ellátással! Kérésedre e-mailben küldjük a részleteket és a programot.



bottom of page