top of page
Szerző képeYogArena

Gyógynövények Isten patikájából



Sajnos nagyon kevesen vannak manapság, akik valós szakértelemmel gyűjtik a friss gyógynövényeket erdőkben, mezőkön vagy az utak szélén. Legtöbben a gyógynövényeket már felhasználásra készen kiszárított formában, szaküzletekben vásároljuk.

Súlyos betegséges esetében azonban a legjobb gyógyhatást a frissen szedett növényi részekből lehet kinyerni.


A száraz gyógynövények hatóanyagai kis ideig tartják gyógyító hatásaikat, ezért tartsuk be a szavatossági időben történő felhasználást.


Íme néhány hazai gyógynövény különféle panaszokra.



APRÓBOJTORJÁN


Torok-és mandulagyulladásra, szájpenészre, száj-és nyálkahártya gyulladásra naponta két csészével igyunk meg belőle.

Skrofulás gyerekeket naponta fürdessük meg benne.

Szívnagyobbodásra, gyomor-és béltágulatra, tüdőtágulatra, vesebántalmakra, hólyagpanaszok esetén napi 3 csészével fogyasszunk belőle kúraszerűen.

Visszértágulatra és altesti fekély gyógyítására használjunk apróbojtorján krémet.


Felhasználás módjai:

Tea: 1 púpozott apróbojtorjánt adjunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk és rövid ideig állni hagyjuk.

Teakeverék: májpanaszok esetén: apróbojtorjánt, közönséges galajt, szagosmügét 1:1 arányban összekeverünk, ebbpl egy púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk és rövid ideig állni hagyjuk.

Kenőcskészítés: két maréknyi apróra vágott levelet, virágot és szárat 250 gramm kókuszzsírral elkeverünk.

Fürdőhöz: teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges



CICKAFARK


Elsősorban nők számára fontos. Fiatal, vagy öreg, minden nő megkímélhetné magát a rendszertelen menstruációtól vagy az időskori hormonális panaszoktól, ha használná a cickafarkot. Kedvezően befolyásolja a női medence szerveit. Megszüntetei a fehérfolyást és hüvelyviszketést.

Petefészekgyulladásnál, miómák esetében használjunk belőle ülőfürdőt. Időskorban és gyerekeknél ez az ülőfürdő kezeli az ágybavizelést. Méhelőesésnél ugyancsak ülőfürdő javasolt.

Az ülőfürdő kezelés mellett napi két csésze cickafark tea is fokozza a hatást.


Kevésbé ismert hatása, hogynagymértékben hat a csontvelőre és fokozza a vérképződést.

A cickafark kálmosgyökérrel együtt még a tüdőrákot is gyógyítja.

Teája jótékonyan hat: gyomorgörcsre, puffadásra, májzavarokra, keringési zavarokra, meghülésre, vérző aranyérre, reumatikus fájásra, étvágytalanságra.


Felhasználás módjai:

Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Tinktúra: egy üveget megtöltünk napos időben szedett cickafarkvirággal, leöntjük 38-40 %-os gabona-vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy a tűzhely közelében.

Kenőcs: felmelegítünk 90 gramm kókusz zsírt, hozzáadunk 15 gramm friss összeaprított cickafarkvirágot, 15 gramm apróra vágott málnalevelet, jól átsütjük, kevergetjük és levesszük a tűzről. Másnap az egészet felmelegítjük kicsit, egy vászonkendőn átnyomjuk, és az előkészített, tiszta edénybe töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk.

Ülőfürdő: 100 gramm cickafarkfüvet (az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez.



CSALÁN


A csalán ellenállóbbá tesz bennüket, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra. Továbbá ez a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövény. Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, így a teája csökkenti a vércukorszintet. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait, éppúgy, mint a vizeletpangást. Könnyíti a székletürítést, főleg tavaszi kúrákhoz ajánlott.

A tavaszi méregtelenítés során napi 1-2 csészével fogyasztandó kortyonként, reggel éhgyomorra, kb fél órával a reggeli előtt.

Cukor nélkül igyuk! A hetekig tartó csalántea ivókúra gyógyítja a máj-és epebántalmakat, lépmegbetegedéseket, még a tumort is beleértve, gyomor és légzőszervek hurutos megbetegedéseit, gyomorgörcsöket- és fekélyeket, tüdőmegbetegedéseket.


Vsatartalma miatt segít a fáradékonyság, kimerültség tünetei ellen. Óriási segítséget nyújt a csalán érszűkület ellen is.

A friss csalánfőzet megállítja a hajhullást. A tinktúrával pedig dörzsöljük be a fejbőrünket.


Felhasználás módjai:

Tea: 1 púpozott teáskanál csalán 1/4 liter vízhez: forrázzuk, rövid ideig áztatjuk.

Tinktúra: a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket kefével megtisztítjuk, apróra vágjuk, és üvegbe tesszük. 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és valamilyen meleg helyen 14 napig állni hagyjuk.

Lábfürdő: érszűkület esetén segít. Két maréknyi, kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztassuk és másnap forraljuk fel. Amilyen melegen csak bírjuk, áztassuk benne a lábunkat. A csalán ilyenkor bennemarad a vízben. Ezt a lábfürdőt 2-3-szor is felhasználhatjuk.

Hajmosás: egy ötliteres edényben 8-10 maréknyi friss vagy szárított csalánra öntsünk hideg vizet, majd lassú tűzön melegítsük forrásig. Ezután hagyjuk öt percig állni.


Egyéb praktikák és ötletek


Torokfájás enyhítésére:

A gargarizálás tisztítja a torok nyálkahártyáját és elmulasztja a torokgyulladást.

  • Zsályatea: klasszikus torokfájás elleni tea, alkalmas gargarizálás, ivásra vagy inhalálásra. Javulásig egy óránként gargarizáljunk!

  • Citromos sós víz: 1 citrom levét és 1 teáskanál tengeri sót elkeverünk 1 pohár meleg vízben. Naponta 3-4-szer öblögessünk vele.

  • Ecetes víz: 1 teáskanál gyümölcsecetet és 1 evőkanál mézet keverjünk el egy pohár meleg vízben. Két óránként gargarizáljunk vele.


Nyakborogatás: a nyak és a torok gyulladásos panaszaira, valamint nyirokcsomó duzzanat estén kísérő lohasztó és gyulladáscsökkentő háziszerként. Emelkedő láznál ne alkalmazzuk! Skarlátgyanú (torokfájás, rosszullét, lepedékes nyelv, esetleg láz) esetén forduljunk orvoshoz!


Meleg nyakborogatás citrommal: Gyerekeknek két-hároméves kortól, és felnőtteknek:

Hatásos nyálkaoldásra, rekedtség és kezdődő torokgyulladás esetén.

Hogyan: A citrom levét forró vízbe öntjük, beleáztatunk egy vászonkendőt, jól kicsavarjuk és kellemes melegen a nyakra tekerjük. Gyerekeknek csakis előlről tegyük fel. Erre tegyünk egy gyapjú darabot és az egészet sállal rögzítsük. Maximum öt percig tartsuk így a nyakon, majd tartsuk melegen egy sállal, vagy garbóval. Naponta kétszer végezhetjük.



Megelőzés gyakori torokfertőzésre


A felsőtest lemosása:

Nagyon sikeres eljárás a visszatérő torokfertőzések és polip ellen. A kúraszerű kezelést bármikor elkezdhetjük, legjobb, ha időben, a hideg évszak beköszönte előtt.


Hogyan végezzük: Reggel 1/2 liter hideg vízbe tegyünk 1-2 púpozott evőkanál tengeri sót, hogy estig jól feloldódjon. Utána hideg vagy meleg víz hozzáadásával változtatjuk a hőmérsékletét: minél hidegebb, annál jobb. Mossuk le a nyakat, a dekoltázst, a vállakat és a felkarokat. Erősen dörzsöljük, hogy kipiruljon a bőr- ,ebben segít a sótartalom. Ne törölközzünk meg, hanem tegyünk magunkra egy selyemkendőt és bújjunk ágyba.

Időtartama: naponta, este lefekvés előtt, 6 hétig.

Fokozatosan csökkentsük a víz hőmérsékletét 20-25 celsius fokról 8-10 celsius fokra. Gyerekeknek ketdetben 25-30 celsius fok, kisgyermekeknek 35 celsius fok.


EGYÉB GYÓGYNÖVÉNY TEÁK


Az alábbi gyógynövények elkészítéséhez az ajánlott mennyiséget 1/4 liter forró vízzel leöntjük és 5-10 percig lefedve állni hagyjuk, leszűrjük. Ezek az adatok száírított termékekre vonatkoznak, friss teához kb. háromszoros mennyiséget veszünk. KK=kávéskanál, EK=evőkanál

A gyógyteákat cukor nélkül fogyasszuk!


ÁNIZS MAG és ÉDESKÖMÉNY: mindkettő szélhajtó, görcsoldó, nyálkaoldó. Felfúvódásra, gyomor és bélgörcsre, köhögésre ajánlott elsősorban. Elkészítés: 1-2 KK (csecsemőknek 1/2 KK) mozsárban összetörve, és lásd fent az elkészítést. Naponta 2-3-szor 1/2-1 csésze, csecsemőknek 3-5-ször evés előtt, vagy a cumisüvegbe.


BODZAVIRÁG: izzasztó, melegítő, immunstimuláló. Megfázásra, lázra, védekező erők erősítésére. 1-2 KK-al forrázzuk le és a lehető legfórróbban igyuk. Naponta 3-5-ször 1 csészével. Gyerekeknek 2 éves kor alatt legfeljebb napi 2 csészével.


KAMILLA: görcsoldó, és gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, immunstimuláló, nyugatató hatású. Megfázásos megbetegedésekre, gyomor-és bélpanaszokra, sebek, gyulladásos bőrproblémák kezelésére. 1-2 KK 1/4 liter forró vízhez, 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük, megfázáskor inhalálunk. Naponta 2-4-szer 1/2 - 1 csésze felnőtteknek, (csecsemőknek 2-3-szor). Altatóteának 1 csésze mennyiség lefekvés előtt.


BORSMENTA: görcsoldó, étvágyjavító, epetermelést szabályozó hatása van. Rosszullét, hányás, gyomor-és bélbántalmak, epepanaszok, menses görcs esetén ajánlott. 1KK -al leforrázzunk (lásd fent) és melegen megisszuk. Szükség esetén naponta 3-5-ször egy csészével. 6 éves kor alatt nem adható!


KAKUKKFŰ: nyálkaoldó, görcsoldó, antibakteriális, keringésjavító. Hatásos köhögére, szamárköhögésre, bronchitisre, asztmára, felsőlégúti- váladékozásra, és gyulladásra. 2 KK-al leforrázzuk, és maximum 10 percig állni hagyjuk. Szükség esetén naponta 2-3 csészével fogyasszuk.


ZSÁLYA: gyullasdáscsökkentő, antibakteriális, izzadásgátló, tejapasztó elválasztáskor. Megfázás, torokfájás, arcüreggyulladás, bronchitis (ezestben inhaláljunk), gyomor-bél panaszok, erős izzadás, tejbőség. 1-2 KK-al forrázzunk le és 5 percig hagyjuk állni, szűrjük le. Vagy 6-10 órára hideg vízben állni hagyjuk, leszűrjük és felmelegítjük (így kevésbé keserű).

VADÁRVÁCSKA: csillapítja a viszketést, pattanás elleni és bőrnyugtató. Viszkető ekcémára, bőrproblémákra és tejótvar ellen. 1 KK 1/4 liter forró vízben és 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Három hónapon át reggel és este egy csészével, csecsemőknek naponta 4-5-ször 0,5 KK-nyi.


Ha hasznos volt számodra ez a tartalom, és szívesen olvasnál még hasonló tartalmakat írd meg kommentben!


Olasz Szilvia

Vaisnava jógamester

bottom of page