top of page
Szerző képeYogArena

KORA TÉLI teendők az Ájurvéda ajánlásával


A kora téli időszak: november 15- től január 15-ig tart. A késő téli teendőkkel szemben (erről is olvashatsz a BLOG bejegyzésekben), ebben az időszakban ajánlott a "szárítás", az alábbiak szerint:







A kamilla hihetetlenül erős száríitó hatású gyógynövény, ezért ebben az időszakban kifejezetten ajánlott használni. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott teaként fogyaztani, vagy inhalálásra.


Télen nem ajánlott a méregtelenítési kúrák elkezdése, de az alábbiakban felsorolt gyógynövények úgy méregtelenítenek, hogy elemésztik a mérgeket a szervezetünkben:



  • Kurkuma és gyömbér: Ez a két növény ugyanabba a családba tartozik, ugyanúgy is néznek ki, de a kurkuma sárga, úgy a gyömbér pedig a csípősségéről ismert. Mindkettőnek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van.




  • Fekete bors: felerősíti a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását.

  • Babérlevél: legfőbb tulajdonsága a szervezet méregtelenítése. Érdekesség, hogy Indiában még a tejberizsbe is beleteszik.

  • Római kömény: tökéletesen illik a burgyonyából és más nehezen emészthető zöldségekből készült ételekhez, vagy a csicseriborsóhoz.

  • Görögszéna vagy lepkeszegmag: az Ájurvédában az asztma kezeléséhez használatos, de nagyon jó a mellkasi vérellátás fokozásában.


Vitaminbomba recept a kora téli időszakban:


3-4 friss narancs facsart leve,

1 egész citrom frissen facsarva

1 fél diónyi friss gyömbér finomra reszelve

1/2 kk kurkuma

1/4 kk őrölt fekete bors


Turmixoljuk össze és naponta 1-2 pohárral foggyasszunk el belőle.



bottom of page