top of page
Szerző képeYogArena

Tavaszi egészségtippek


A tavaszi napfény végre újra élettel tölti fel a természetet. A melegedő napok során azonban a légkör nedvességtartalmának jelentős része elpárolog, ezáltal a levegő szelessé válik. Mivel ilyenkor a vata jellemzők dominálnak, az ájurvéda azt javasolja, hogy tartsuk kordában a vata jellemzőit és pótoljuk a pitta és kapha elemeket.


Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tavasszal megjelennek a friss zöldségek, amit már annyira vártunk. Az ájurvéda azt javasolja, hogy ilyenkor még ne fogyasszuk nyersen a zöldségeket, hanem gyengéden melegítsük fel, azaz blansírozzuk, így az étel könnyebben emészthető lesz, és a megkönnyíti a vitaminok és nyomelemek felszívódását.


Fogyasszuk bőségesen a tavasz első hazai zöldségeit: retek, medvehagyma. Ha érzékeny vata alkatúak vagyunk, akkor a retket szeleteljük hajszálvékonyra és sózzuk meg, a medvehagymát pedig keverjük bele a zöldségkrémekbe, vagy a főzelékekbe.




Növeljük továbbá a folyadékbevitelünket, és masszíroztassunk gyakran olajos masszázzsal. Ha nem tudunk masszázsra járni, akkor magunk végezzük az olajos masszázst!

Csináljuk rendszeresen! Legalább hetente egyszer masszírozzuk át magunkat bőségesen hidegen sajtolt olajjal, és minimum 20 percig hagyjuk magunkon. Tökéletes megoldás az extra szűz olíva olaj, amely mindhárom testtípus számára optimális megoldás (vata, pitta, kapha)



Mindannyiunk nagy örömére az ájurvéda az olajos masszázst az egészségmegőrzés szerves részeként ajánlja. Nemcsak relaxálód és frissítő kényeztetés, hanem ájurvédikus kezelésekkel együtt megtisztítják a szervezetünket a felhalmozódott betegséget okozó méreganyagoktól. Hatására beindul a testünk öngyógyító folyamata, regenerálódnak a szöveteink. Erre a jógán kívül egyedül ez az eljárás képes.


Az ájurvéda azt is megmondja nekünk, hogy melyik testtípus alkatúak milyen bázisolajokat és milyen esszenciális olajokat használjanak a legjobb eredmény elérésének érdekében.






Milyen alkatú vagyok az ájurvéda szerint?

Mindenki egyedi alkat, ezért mindenkit egyedileg kell megtanítani arra, hogy mit tegyen a saját egészségi egyensúlyának megtartása érdekében. Ha a szervezetünkben felborul az egyensúly, megjelennek a betegségek.

Az ájurvéda alkatmeghatároló tesztjében kb 40-50 kérdés alapján határozzák meg, hogy az illető vata, pitta, vagy kapha alkatú e. Ám, ezek az alkati jellemzők általában keverednek egymással. Ha tudni szeretnéd, hogy megközelítőleg rád melyik testtípus jellemző, felsőfok néhány tulajdonságot az egyes típusok mellé:


Vata jellemzők: az átlagnál könnyebb a testsúlya, vékony, törékenyebb fizikumú, vékony száj, amely hajlamos a kiszáradásra. Haja száraz és gyakran töredezett. Cikázó tekintete van, nehezen fókuszál egy pontra. Haja vékony szálú, könnyen töredezik. Végtagjai általában hidegek. Nehezen viseli a huzatot és a hideget. Leginkább a meleg ételeket részesíti előnyben.



Pitta jellemzők: Gyorsan ingadozó testsúlya van, de átlagos. Középtermetű, arányos izomzattal. Bőre olajos, puha és érzékeny. Gyakran kiütéses, szeplős, anyajegyes. Haja világos, gyakran szőke vagy vöröses. Őszülésre és kopaszodásra hajlamos. Szemei fényérzékenyek, hajlamosak az irritációra. Ajkai közepesen teltek, tekintete "szúrós", "vesébe látó". Hideg és langyos ételeket fogyaszt szívesen. Nehezen viseli a meleget, éhséget, szomjúságot.



Kapha jellemzők: Az átlagnál nehezebb, könnyen szed fel kilókat, és nehezen adja le. Szinte alig izzad. Bőre sima, puha, olajosabb, arcbőre világosabb. Ajkai teltek. Haja erős szálú, dús, hullámos, zsírosabb az átlagnál. Tekintete lágy, hajlamos elrévedni. Vaskosabb fedett izmok jellemzik. Meleg és száraz állagú ételeket fogyaszt szívesen.


A jellemzés ennél természetesen sokkal részletesebb és több mindenre kiterjed, de ezekből a tulajdonságokból már nagyjából be lehet magunkat azonosítani, azaz a ránk elsődlegesen jellemző alkatot meg tudjuk határozni.


Most lássuk tehát, hogy milyen bázis és esszenciális olajokat javasol az ájurvéda a tavaszi olajos testmasszázsunkhoz?

Vatáknak

BÁZISOLAJ: Sötét (pörkölt) vagy világos (hidegen sajtolt) szezámolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, dió-, és mandulaolaj, extra szűz olívaolaj.


ESSZENCIÁLIS OLAJOK: számukra a testesebb, illatosabb esszenciák valók, mint a jázmin, rózsa, kardamom, szerecsendió, fahéj, tömjén, sáfrány, vanília, orgona, frangipáni és (nyáron levendula).


Pittáknak

BÁZISOLAJ: Világos szezámolaj, (nyáron kókuszolaj), gyógyszertári napraforgó olaj, repceolaj, extra szűz olívaolaj.

ESSZENCIÁLIS OLAJOK: számukra a hűsítő, nyugtató esszenciák ideálisak, mint a szánták, jázmin, édeskömény, ánizs, jázmin, koriander, levendula, citrom, lime, narancs, rózsa, és borsmenta - ám ezt szoptatós anyukák nem alkalmazhatják.


Kapháknak

BÁZISOLAJ: Világos szezámolaj, repceolaj, kukoricaolaj, dióolaj, mandulaolaj,extra szűz olívaolaj.

ESSZENCIÁLIS OLAJOK: számukra a serkentőbb típusú esszenciák hozzák meg az egyensúlyt, mint a zsálya, mirha, pacsuli, eukaliptusz, kámfor, menta, citrom, lime, minden fűszerolaj és a geránium.


Tavasszal tartózkodjunk minél többet a szabadban, kúraszerűen élvezzük a napfényt az ájurvéda ajánlása szerint lehetőleg a délelőtti órákban. Étkezésünkben fogyasszuk friss és blansírozott ételeket a fent írtak szerint. Fogyasszunk több folyadékot a szokásosnál. Rendszeresen masszírozzuk magunkat olajos masszázzsal.

Végezzünk böjtöket, méregtelenítést ebben az időszakban.


Élvezd a tavaszt és töltődj fel energiával!

Namaste,

Olasz Szilvia

vaisnava jógamester

bottom of page